Oblečme se do steampunku! - Leviatan - Leviatan 1# - Scott Westerfeld

0 komentářů

Ciao! Už je to nějakou chvilku, co jsem se dostala přes tuhle knížku, a asi měsíc, co jsem prošla třetím dílem této série. Steampunk je okouzlující směr a Leviatan se okamžitě nabídl jako první, dobře hodnocený, sem orientovaný kousek, když jsem si usmyslela, že chci v myšlenkách strávit nějakou tu dobu v krásně vypracovaném a promyšleném prostředí Scotta Westerfelda.
Vrhneme se tedy na to, přátelé, nejdřív pár obecných informací. 


cvr9781416971733_9781416971733_lg.jpg (218×350)    scott-westerfeld-leviathan-obalka.jpg (644×1000)







Autor/ka: Scott Westerfeld
Vydavatel: Euromedia Group = Knižní Klub
Rok vydání v ČR: 2011
Rok vydání v EN: 
Překlad provedl/a: Lumír Mikulka
Patří do série: Leviatan
Obálka: Miro Hadinec podle původní předlohy Keithe Thompsona
Hodnotím 87%

Anotace: 
První svazek nesmírně napínavé série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Rachoťáky (industriály - pozn. recenzentky), kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se seznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem (kadetem - pozn. recenzentky) na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná.

Musím podotknout, že než jsem měla knížku za sebou, z téhle anotace jsem měla úplně jiný dojem. Jaké to je doopravdy mne překvapilo, nicméně rozhodně ne záporně. Pokud vám to zní dobře, tak potom fajn, jestli vás však odrazuje, raději pátrejte hlouběji. 










Varování: Většinou se snažím vyhýbat nějakým velkým spoilerům, nejsem si však jistá, jestli se mi to tu úplně povedlo, bylo to těžké. Nenajdete však žádné rozuzlení ani celou zápletku. 

Nastartujte mozkové závity přibližně v místech své představivosti. Evropa se dělí na dva, brzy válečné tábory - Velká Británie, Rusko, Francie a Srbsko, to jsou darwinovci, žijící ruku v ruce s pokrokem v oblasti biologie, umělými tvory a živoucími vzducholoděmi. Rakousko-Uhersko, Německo a Otomanská říše, ti se vydali cestou techniky, páry a strojnictví.

Příběh pro nás začíná jednoho zdánlivě zábavného večera, kdy si mladého prince Alexandra, syna Františka Ferdinanda I. (který však, kvůli matčinu původu, nemá právo na trůn), bere na starosti jeho učitel šermu, hrabě Volger, a učitel mechaniky, mistr Klopp, aby zakusil na vlastní kůži řízení skutečného válečného stroje, v rámci výcviku. Jen máloco může být však dál od pravdy. Alek zjišťuje, že jeho rodiče jsou mrtví a v Evropě se pomalu, ale jistě rozjíždí neuvěřitelně rozsáhlý válečný konflikt, jeho život se tedy stává velice cenným. Zůstává proto poslední východisko - utéct na neutrální území, konkrétně do Švýcarska, kde by mohli čekat, až válka skončí.
Jinde se mezitím mladá Deryn, převlečená za chlapce Dylana, chystá složit zkoušky, které z ní udělají kadeta na darwinovské vzducholodi. Jednou z vlastností, jež musí prokázat, je cit pro vzduch, a tak vzlétá na živém, vodík vydechujícím tvorovi, aby předvedla, co umí. Znenadání však přichází bouře, létavec se splaší a odnáší Deryn daleko oblohou, kde ji o pár hodin později zachraňuje posádka Leviatanu, obrovské, slavné, válečné vzducholodi. K jejímu štěstí je na palubě skutečně přijata mezi kadety.
Nutno zmínit, že Alek se zatím dostává do zásobeného úkrytu ve Švýcarských horách.
Zpět ale k Deryn, která s Leviatanem letí do Londýna pro jednoho z darwinovských mistrů, - těch, co tvoří nová zvířata a spojují vlákna života - aby jej mohli odnést do Konstantinopole. Tak se také stane, vzducholoď vesele vyráží z Anglie, po cestě jsou však napadeni industriály a nuceni přistát v neutrálním Švýcarsku, nedaleko od nouzového sídla prince Alexandra.
Osudy dvou hlavních hrdinů se zde poprvé propletou, mistr na palubě Leviatanu má však úkol, který je třeba dokončit.












>>Deryn
Dívka zblázněná do létání, její otec byl letcem, tragicky však zemřel právě za letu balónem. Převléká se za chlapce Dylana, je schopná, hbitá, chytrá a pohotová.
>>Alek
Šlechtic, syn Františka Ferdinanda, který však nemá dědičné právo na trůn. Nepředpojatý a spravedlivý, nezkušený mladý muž.
>>Hrabě Volger
Zavázal se k Alekově ochraně, technicky vzato. Nemá nikdy daleko k uštěpačné poznámce a umí skvěle chodit v intrikách.
>>Otto Klopp
Mistr techniky ve spoustě jejích směrů, ozubeným kolečkům rozumí lépe, než Volgerově šavli. Dobrosrdečný učitel.













Leviatan. Docela okouzlující název odpovídá přednostem, které Westerfeldovo dílo má, alespoň dle mého.
Hned od počátku mne vtáhlo do svých stránek, čtení ubíhalo neuvěřitelně rychle (vlastně prostě dobře, v mezích nás šílených čtenářů), a co si pamatuji, knížku jsem v podstatě nedala z ruky až do samotného konce. Příběh, který nám autor servíruje, je překrásně a detailně zasazen do historie - jak to zvládl mi přišlo občas až neuvěřitelné a naprosto okouzlující. Vidíme krásnou hru mezi fantazií a dějinami, které ruku v ruce kráčí a provází nás všemi díly série. Zároveň Westerfeld překrásně přednesl (nejen) steampunkové prostředí, skvěle popsal atmosféru mezi oběma stranami, dostal prostě z tohoto žánru to nejlepší a popral se s ním mistrovsky.
Co se děje a charakterů týče, je zde mírně znát, že Leviatan je zacílen na trochu mladší věkovou skupinu, zápletka je relativně předvídatelná, charaktery snadno oblíbitelné. I přes to, jak to zní, jsem si ale i já knihu neuvěřitelně užila a hned po prokousání se prvním dílem jsem sáhla po dalším a pokračovala, jak na běžícím páse. Jakmile se s předchozím faktem seznámíte, přestane vám to vadit - i přesto je totiž Leviatan skvělý, poutavý a nezapomenutelný zážitek, děj nikde nevázne a opravdu vás chytne. Také bych chtěla podotknout, že jestli máte strach ze zdlouhavých válečných a technických popisů, mohu vás ujistit, že nudit se rozhodně nebudete a nic moc takového v knize není.
Na závěr musím vyzdvihnout vizuální stránku díla. Obálka první části je dle mého nejkrásnější ze všech tří, ty další jsou už trochu umělé. Na deskách najdeme zevnitř i barevnou mapu (je tam Praha! =D). Ale, co je nejdůležitější, celou sérií nás příležitostně provází překrásné, detailní, scénické ilustrace Keithe Thompsona. Označila bych je za jeden z důvodů, proč stojí za to knížku alespoň dolistovat do konce. Vykreslení našich hlavních charakterů na ně mé fantazii i v podstatě sedělo a vůbec mi nevadilo, nechat se ve věci představivosti trošku usměrnit panem umělcem.

Tak co? Jdete do toho?
Pokud už za sebou máte první díl a váháte, jestli jít do dalšího, mám tu pro vás poslední radu. Každý další díl Leviatana je už jenom lepší. Prostředí děje se trochu přesouvá, autor si krásně pohrál s atmosférou, konečně dostaneme trochu víc akce a i pár zvratů, které nám nebyly jasné předem. Bude to nesrovnatelně větší sranda.


FINÁLNÍ HODNOCENÍ - 87%
Protože další dva díly jsou lepší. 








Scott Westerfeld je americký autor science fiction. Narodil se 5. května 1963 v Texasu. V roce 2001 se oženil s australskou spisovatelkou Justine Larbalestier,  v současné době žije střídavě v Sydney a New Yorku.
Krom Leviatanu má v zápise například knižní sérii Ošklivých-Krásných.










ZDROJE: 
Perfektní, atmosféru dotvářející ilustrace, tvořené přímo k Leviatanu, jsem si vypůjčila z webu Keithe Thompsona, KeithThompsonArt.com. Není vůbec zbytečné se tam podívat a prohlédnout si jeho tvorbu.



Okomentovat


Pokud nastavíte profil ,,Anonymní'', váš komentář se ve většině případů nepřidá. Můžete využít jméno a URL. Pokud nemáte soukromé URL (stránky), navrhuji napsat ,google.com'.